Farklılıkları bir araya toplayabilen kazanır


Seçimler yaklaştıkça siyaset geriliyor. Kutuplaşmalar başlıyor. Kutuplaşmalarla beraber iş fanatizm boyutuna da ulaşıyor.
Ben bu sürecin demokratikleşmeye doğru gidebileceğini düşünüyorum. En azından umut ediyorum.
Bugün ülkemizde bir çok sorun var. Alevi sorunundan tutun Kürt meselesine kadar, laikliğe, başörtüsüne kadar...
Bu sorunların aslına bakarsanız Türkiye Cumhuriyeti' nin kuruluşuyla gelmeyen kökleri çok daha eskilere dayanan meselelerdir.
Ve hala çözülememiştir. Bu çözümsüzlükte bu sorunlar karşısında taraflar yarattığı için taraflar arasında kutuplaşmalara yok açmaktadır.
Bu sorunlar bir tarafın ağır basarak üstün gelmesiyle çözülemez.
Dünyadaki gelişmelerden Türkiye' nin etkilenmemesi beklenemez. Dünya konjöktüründe yaşanan gelişmeler Türkiye' yi bu sorunlarına çözmeye doğru itmiştir. En azından son yıllarda böyle bir eğilim olduğu görülmektedir.Hatta son dönemlerde yaşananlar bu sorunlarda bir sona gelindiğini gösteriyor.
Ergenekon, balyoz davaları, askerin siyasetten uzaklaştırılması, Kürt sorunu vs. vs. eksikleri, yanlışları olsa da bu sorunlar tartışılmakta, çözümler için adımlar atılmaya çalışılmaktadır.
Bu gelişmelerin kilit taşı olan AKP muhafazakar yapısı itibariyle süreçte aktif olamamaktadır.
Tabi bu süreç içerisinde kutuplaşmanın en derini AKP ile CHP arasında oldu.
CHP hala ezberlerine dayanan, statükoyu koruyan bir yapıda görünmektedir. AKP ise CHP'ye nazaran muhafazakar yapısı ne kadar izin verirse o kadar değişim yanlısıdır.
Bu kutuplaşma birazda mevcut yapının değişmesini isteyenlerle, korunması isteyenler gibi sınırları muallakta kalan bir yapıya da dönüştü.
AKP ile CHP arasında yaşanan bu kutuplaşma bir taraftanda diğer küçük kutuplaşmaları da bu büyük kutuplaşmanın etrafında kutuplaştırdı.
Mesela kimi Aleviler CHP'ye kayarken kimileri de AKP' ye kaydı, kimi Kürtler kendi bağımsızlıklarıyla BDP' ye kayarken kimileri AKP' ye kaydı vs.
Fakat bu yaşanan gelişmeler kimi grupları fanatikleştirirken kimilerini bu tartışmaların dışında durarak topluma daha bütüncül bakabilmelerini sağladı.
İşte benim umudum da bu insanlarda....
Bu insanlar topluma bütüncül bakabilmenin yanı sıra farklı olanlarla bir arada yaşamanın yollarını da öğrenmektedirler.
Demokratik toplumun bu insanlarla oluşturulabileceği düşüncesindeyim.
Mesela en son yaşanan ucube tartışması ve ıslıklı protestolar az önce bahsettiğim fanatikleşmeye örnek gösterebileceğim iki örnektir.
AKP ve CHP arasındaki kutupların fanatikleştiği bir zeminde Türkiye belki de tarihinin önemli virajlarından birine yaklaşıyor.
Yukarıda dediğim gibi, bu aynı zamanda demokratik bir toplumun ve siyasetin demokratikleştilimesinin yolunu açmaktadır.
Hem sağda hem de solda olsun bu farklılıkları bir arada toplayabilen siyasi partiler var ve oluşmakta.
Önümüzdeki dönemlerde farklı düşüncelerdeki insanları bir araya toplayabilen partilerin yükselişe geçebileceğini düşünüyorum.
Tabi devletin baskısı azaldıkça bu tür partiler çoğalacaktır.
Türkiye' de yaşanan bu atmosfer bir taraftan derin kutuplaşmalara yol açarken diğer taraftan da demokratik bir zeminin sağlanmasına yol açmaktadır.
Şimdilik bunun belirtileri az olsa da beklediğim siyasi atmosfer böyledir...

(Evrensel)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder